En miljarrrd sommarpratare

Sommarprat

Förra året vidtogs åtgärder mot Socialdemokraterna av Sveriges Radio som inte gillade namnet på partiets webbradioprogram »Sommarpratare«. I år försöker public service-radion istället att samla alla som vill göra egna sommarpodcasts under ett eget paraply.

Idag lanserades siten »Jag sommarpratar« där alla bjuds in att spela in egna, upp till 2 timmar långa, sommarprogram.

Normalt kan jag känna en viss tveksamhet mot de flesta tjänster för användargenererat material som de traditionella medieföretagen lanserar. Oftast känns det som ett alibi, en bra slide i PowerPoint-presentationen. »Ja just ja, vi måste ha lite användargenererat också, det är ju ändå 2009« och så får det en plats i bakvattnet, med alla intentioner om interaktivitet och samtal bortblåsta eftersom företaget vill behålla ensamrätt på produktion av »det kvalitativa«.

Av pressmeddelandet som Sveriges Radio skickade ut framgår inte hur de kommer att jobba aktivt kring »Jag sommarpratar«, men det finns en del väldigt tilltalande aspekter av det.

Det skulle vara lätt att sura och säga »okej, de har gjort en podcast-tjänst, so what?«, men skillnaden här är att paketeringen sitter perfekt. Istället för att starta någon stor podcast-portal eller annat trams där timslånga diskussioner om korgflätning under vattnet blandas med »vardagsbetraktelser« och det blir omöjligt för användaren att hitta något vettigt så är »Jag sommarpratar« tydligt markerat men ändå fritt.

Du kan prata precis vad du vill, bara du gör det inom de ramar som vi känner som ett »Sommarprogram«. Det bjuder in alla att bli en del av ett begrepp som sedan 50 år har varit reserverat för utvalda profiler.

Sveriges Radio uppmanar lyssnarna att själva göra material som är på samma horisontella nivå som det de sänder ut i radion, istället för att vi bara ska kunna kommentera eller interagera med Sveriges Radios utvalda innehåll.

Introduktionskurser till vad man behöver tänka på rent kreativt gör att folk får en knuff över tröskeln.

Begreppet »radio« vidgas och blir inte längre begränsat till statskontrollerade frekvenser i etern. Även om siten kommer vara sökbar på olika ämnen är det ändå möjligheten för en person att enkelt spela in ett program för sina vänner och koppla det med en lockande etikett som är styrkan (att säga »gå in på SR och lyssna på mitt sommarprat« är en bättre uppmaning än »gå in på min blogg, scrolla ner några skärmar och lyssna på podcasten jag streamar«).

Det har tagit ganska länge för de traditionella medierna att förstå att webpublicering inte innebär »ta samma produkt vi gjort i 100 år och placera den på en skärm« utan att det är ett nytt media. Därför känns »Jag sommarpratar« med dess inbjudande och uppmuntrande ton som en ganska frisk fläkt. Hoppas att SR i fas två följer upp projektet och applicerar sin traditionella roll som redaktör på materialet. Utvalda »best of«-historier från det arkiv som kommer skapas lär bli väldigt fascinerande lyssning.

 • Daniel

  Schyst idé!

  Men kan man alltså INTE göra ett proffsigt sommarprogram i Pro Tools och lägga upp??

  Och hur gör man med musiken???

 • http://www.monotoni.se Billy R

  Poängen är väl att vi som skulle sitta och göra ett proffsigt program i ProTools också kan/vill paketera det på ett eget sätt. Om jag skulle få för mig att göra podcast skulle den få egen domän, egen logga osv. Jag skulle inte ladda upp det hos SR precis. Men det här ger ju möjligheten för de som ser inspelning och redigering och sådana saker som hjärnkirurgi (vilket man knappast kan klandra någon för) att skjuta från höften och fokusera på själva skapandet. Det tycker jag är gott!

 • Stefan

  Billy!

  Dags att prata in och lägga upp? Tror att det skulle bli ett mycket intressant program. Synd att Frauds-berättelsen är upplagd i sin helhet, det hade annars kunnat bli perfekt radiomaterial.

 • http://www.monotoni.se Billy R

  Stefan: Åh herre gud. Perfektionskraven skulle göra att ett sånt program skulle vara klart i november kanske…. Men om det är “popular demand” för det så är det klart att jag gör ett försök. :)

 • Per Hansson

  Jaaaa! Det vill vi!

 • alfakrull

  +1

 • Billy R

  Tre röster är inga röster. I begreppet “popular demand” ingår mer än så, även på en liten blogg som denna.

 • http://www.monotoni.se Billy R

  Sådär, röstning inlagd i högermenyn. Have your say!

 • bine

  Fem röster. Det börjar likna en jordskredsseger för “ja”.

 • http://www.monotoni.se Billy R

  bine: Den tredje vägen brukar traditionellt vinna mark i slutspurten.

 • Pingback: Jag sommarpratar? « Pop och Skit()

 • Pingback: jardenberg kommenterar – 2009-06-24 — jardenberg unedited()