Måndagslistan: Topp-4 svenska städer med scifi-potential

Norrköping 2051

I somras sa jag till en kompis att jag kollade efter jobb i Hong-Kong. »Jaha,« svarade han, »ska du sitta där och lyssna på ‘Blade Runner’-soundtracket hela dagarna?«. En självklar fråga.

Det finns många städer i världen som är tätt förknippade med science fiction-kvalitet. Mest uppenbara är såklart de asiatiska affärskvarteren med sina skyskrapor och nudelhål i väggen och cosplay-ungdom blandat med hårdkokta John Woo-gangsters. Men det finns andra städer, betyder mer lo-tek, som ändå lever upp till samma nivåer. I sina romaner »River of Gods« och »Brasyl« har exempelvis Ian McDonald utforskat Indiens respektive Brasiliens scifi-potentialer och jodå, de håller hela vägen.

Nyligen bad Wofford College inför ett seminarium fem stycken författare att välja sina favoritstäder med scifi-potential. Svaren blev Reykjavik, Kingston, Venedig, London och Marrakech. Sistnämnda är given, det vet alla som läst William Gibsons novell »New Rose Hotel« (det är ju där Hosaka samlar all sin Edge, pooling quietly in the Medina, the black executive Lears whispering into the Marrakech airport on carbon-fiber wings).

Listan fick mig att fundera. Var finns scifi-potentialen i Sverige? Var kommer skiten att gå ner på riktigt? Vänersborgs post-apokalyptiska möjligheter framgick tydligt i »Storm« men i övrigt är det så gott som outforskad mark Här är fyra platser att börja med.

4. Malmö

Egentligen ett tråkigt val, men får ändå vara med tack vare det metroplex staden bildar med Köpenhamn. (»It was a quiet night in CoMa«).

Extra plus: Stor immigrantbefolkning som kan utropa självständiga enklaver.

3. Växjö

En stad som är helt under radarn och därför perfekt för etablering av ljusskygg verksamhet. Dess placering mitt i skogen, den tidiga bredbandsutbyggnaden och myllret av mindre orter runt omkring gör att residentstaden kommer ta tillbaka sin plats som viktig marknadsplats, men denna gång för illegal nanotech. I Hovmantorp, Rottne, Lessebo och Lammhult byggs laboratorier i gamla lador och myndigheterna kan bara se på medan Europas grönaste stad också blir Europas farligaste – på molekylär nivå.

Extra plus: Glasriket har infrastrukturen för produktion av »smart glas«. Okrossbart, kan byta form, agera efter förprogrammerade instruktioner och… tappas bortom kontroll.

2. Karlskrona

Karlskrona har ett utmärkt strategiskt läge, både för en implantatstinn privatmilis som snabbt behöver nå olika platser på Östersjökusterna och för zaibatsus som jobbar med gruvdrift under vattnet. För sistnämnda finns även stora militära utrymmen att använda för exempelvis u-båtsaktivitet (att underhålla de egna eller jaga andras). Varven och de marina faciliteterna gör att staden perfekt som operationssäte för all slags black op (vilket G.I. Joe visste redan på 80-talet).

Extra plus: Många hemliga öar som inte finns på sjökort, med bunkrar och anläggningar vars existens har glömts bort i Fortifikationsverkets dammigaste arkiv.

1. Norrköping

I och runt de gamla industrilokalerna finns verkligen allt. Dammiga prång, bortglömda generatorrum, igenmurade gångar, fabrikshallar stora nog att rymma all slags verksamhet – eller att härbärgera förbjudna AIs. Rostade kolvar och kugghjul är ersatta av darknets som drar till sig yrkeshackers, lycksökare, ryska kodknäckare, digitala hälare, steroidtillverkare och andra som inte vill bli sedda. Ryktet säger att ett safe-haven för data finns i någon av de gamla kraftstationerna under strömmen. Härifrån kommer dessutom en stor majoritet av all olaglig simstim-film. Och de försöker inte ens dölja det. Tvärtom har de redan börjat.

Extra plus: Tegelbyggnaderna ser väldigt bra ut visuellt när Molly Millions-tjejer jagar över taken.

(Tack till @pelles och @mrtnj!)

 • Billy R

  Givetvis borde kanske även Kiruna/Malmberget komma med. En stad med potential att slukas av ett stort gruvhål har självklart även potential att bli en bra scifi-stad.

 • Pingback: Tweets that mention Beneath a Steel Sky » Måndagslistan: Topp-4 svenska städer med scifi-potential -- Topsy.com()

 • Conny

  ahhh….CoMa Metrolplex, får mig direkt att tänka på långluncher. Stockholm som sci-fi stad känns kanske lite trist, men med tanke på saker som du tidigare skrivit om, specifikt (föredetta)hemliga skyddsrum, så finns ju en viss pontential. Tänk dig att försvarets stridsledningscentral som numer styrs av en AI helt plötsligt börjar se fiendier överallt ibland befolkningen och agerar därefter…

 • Billy R

  Conny: Ahhh, långluncherna… How I miss them!

  Stockholm har absolut en potential, men problemet med det är att egentligen alla urbana områden har det så valet kändes lite trist. Gamla stridsledningscentraler är utmärkta ställen för våra AI-vänner att gömma sig, absolut. “Ganska” svåra att ta sig in i också. Det är förvisso ett öppet mål men Stockholm har ju också “Escape From New York”-vibbar med broar som man kan minera och stadsdelar med autonoma ambitioner.

  Men anledningen att jag inte valde det var att listan som författarna satte ihop var rätt spännande, för självklart är Reykjavik en scifi-stad när man tänker efter lite. Men det är inte den första man kommer att tänka på. Och det var lite det resonemanget jag hade när jag gjorde listan.

 • http://rymdinvasionisverige.wordpress.com/ Kim

  Utmärkta förslag :)

  När det gäller det lite tråkigare scifi-konceptet utomjordingar som kommer på besök skulle jag vilja utnämna Kristianstad: Det är litet, det ligger i södern, det är bonnigt så det förslår och det skulle ge en bra förklaring till vad det här tornet är till för: http://www.flickr.com/photos/dangerousdays/3363640250/

  Det här är ju t.ex. uppenbart en cover-up av något mycket allvarligare…

  http://www.kristianstad.se/sv/Om-kommunen/Pressrum/Pressmeddelanden/Kristianstad-gor-upp-med-gamla-miljosynder/

  “De förbipasserande som under våren får se astronautliknande varelser röra sig på Söder och Långebro behöver inte bli förvånade eller oroliga.

  – Vid provtagningen kräver arbetsmiljölagen full säkerhetsutrustning och skyddsmask, men den som inte gräver direkt i marken löper ingen risk, säger Patrik Möller.”

 • Billy R

  Kim: Haha, ja det är ju så uppenbart. “Full säkerhetsutrustning” yada yada “gammalt gasverk” yada yada “miljösanering” yada yada. Visst, och hur förklarar du de svarta långtradarna som i skydd av mörkret tyst rullar upp och lastar något onämnbart, Möller?

 • Peter Fernold
 • Jeppe

  Sverige.

  Pajala och Kolari. PajKo är det nya CoMa.

  Sundsvall. På väg in från söder paserar du ett rysktägt aluminiumsmältverk med en eccentrisk amerikansk vd. Därefter en holländsk kemifabrik som dumpade 20 000 tunnor med kvicksilver i havet på 1960-talet och idag har en hemlig tillverkningsmetod för expancelsfärer. Svänger du till vänster kommer till till en bioteknikfabrik i Matfors och fortsätter du rakt fram kommer du till kasinot. På andra sidan bukten sprider massabruken sulfatdoft över staden.

  Rönnskär. På riksvägen genom skogen från Boliden till Rönnskärsverken är det djupa spår i södergående riktning på grund av lastbilarna är så fullproppade med malm från gruvan. Rönnskärverken ligger på en halvö utanför ett område med tvivelaktigt rykte där blocketbedragarna frodas. (Skelleftehamn)

  Nästan Sverige:

  Åland, klanstyre och ekonomisk frizon.

  Narvik. Mest namnet men LKAB gigantiska malmlastningscentral ser spännande ut.

  Kopio. Staden var så inavlad att de byggde ett genforskningslaboratorium där.

  Bubblare: Stenungsund, Nynäshamn, Södertälje.

 • Billy R

  Peter F: Du ser! Det är bara för att sätta du-vet-vad i omloppsbana. Hej Wintermute.

  Jeppe: Haha, strålande! Vilken input!!

 • Pingback: Månhus » Länksprutning – 10 November 2009()

 • conny

  Sedan fanns det ju några kinesiska investeringar som rann ut i intet, men som på sikt kunnat bidra med sci-fi-känsla. Tänker då närmast på Dragonsgate i Älvkarleby och ett Chinatown i Tanumshede.

 • Pingback: Beneath a Steel Sky » I väntan på slutet är undergången förströelse()