En avskydd man

Bahrain GP

I vintras skrev jag en postning om hur vi alla är slavar under verktygen. Den handlade framförallt om musikproduktion, hur fullständigt nödvändigt det är att strunta i förinställningar och den enklaste vägen i program som Reason och Ableton Live för att kunna hitta en egen infallsvinkel.

Det är svårare när verktygen inte lämnar de utrymmena, när man är låst till att använda det på ett sätt och det sättet inte faller fansen i smaken.

Fråga bara Hermann Tilke.

Den 56-årige tysken är en motorsportsintresserad arkitekt och ingenjör som har ritat och designat de flesta av de senaste årens nya Formel 1-banor. Han ses som en nestor i branschen men är närmast avskydd av fansen eftersom flera av de banor han ligger bakom (som Bahrain, Malaysia och Shanghai) inte direkt bjuder in till spänning. Och kanske framförallt för att han tog bort allt det roliga med klassiska Hockenheim-banan.

När det förra veckan blev klart att Tilke ska designa den nya anläggningen som byggs i Austin, Texas, behövde man bara gå in och läsa kommentarerna till en artikel för att se uppgivenheten.

“Oh God No. Not Tilke again! His reputation will not withstand another failure, but it should have ended already.”

“Tilke’s reputation is riding on this track, imo. If he designs another lemon, he’s done. This track has got to prove that Tilke can pull his head out of his ass.”

“noooooooooooooooooooooooooooooooooo”

“The final nail has been hammered in the coffin, and it’s name is Tilke. Surprise, surprise. I’m ready for the standard overtaking-free Tilke design, complete with a few kitschy references to local culture. Track shaped like a cowboy boot, ‘ten gallon hat’ roof for the grandstand, and a few faux-oil derricks to ornament the pitlane building. Sound about right, Hermann? Snap to it!”

Och så fortsätter det.

I min postning underströk jag behoven av att tweaka, att inte vara nöjd och att använda saker för andra syften än de var menade för. Vi är ju bortskämda med det så länge vi sitter vid en datorskärm, att bara för att din blogg drivs med WordPress så behöver den inte se ut och fungera som WordPress-bloggar brukar göra.

Det är lite skillnad när en anläggning ska byggas för ett par miljarder. Då sitter fansen där, slavar under Tilkes skisser.