Ambient i natten, juni 2010

Jag medger på en gång att det är något speciellt med försommarnätter och ambient. Som en hackande skiva (eller, den mer moderna varianten av liknelsen: som en granulator på freeze) sitter jag här varje juni under den knappt mörka, knappt ljusa, himlen med distorsion och vidsträckta ljudlandskap i högtalarna. Det börjar nästan bli förutsägbart, men vem är å andra sidan inte det?

Jag vet inte om jag fastnade i den associationen för att jag började lyssna på Brian Enos »Apollo« en försommarnatt eller för att försommarnatten fick mig att börja lyssna på Brian Enos »Apollo«, men den sitter där. Invand. Intränad. Inbjuden.

Bas van Huizen. Så heter han i år. Det har varit många olika som kommit och tagit mig med bort under nätterna kring sommarsolståndet. Pan-American. Tim Hecker. Fennesz. Vem som helst med en konceptuell idé som vagt slagit igenom i musiken och modet att se ljudvärldarnas möjligheter att växa lika imponerande som Carl Sagan såg sitt kosmos. Bas van Huizen är en sådan.

När det kommer till ödesmättade drones och abstrakt, knastrig ambient är tålamod oftast ett måste. Vad som slagit mig är däremot att det går väldigt fort att höra när något är bra på riktigt eller när det bara är ännu en person med laptop och otillräckliga idéer om ljudkonst. Allt det medelmåttiga som döljer det bra går direkt att syna, för just de vidsträckta stämningsbyggena kräver exakthet och precision. Det kräver noggrannhet och att kompositören faktiskt bryr sig om vad han eller hon gör.

Bas van Huizen är noggrann. Bas van Huizen bryr sig. Direkt när jag startade förstaspåret »Mistrooster« och det började växa till sig i just den slags ensliga isolering som fick mig att älska Tim Heckers »Radio Amor« förstod jag att det här skulle blir sällskapet under försommarnätterna i år. Det är polerat, elegant men hela tiden på gränsen till att brista. Det är en symfoni av trasiga uttryck, lager på lager med vackra harmonier som vill tränga fram men hela tiden hindras av störningar i signalen.

Precis som jag vill ha det varje juni.

Ladda ner »Plooibaars«

  • Tatti

    Tack!