Måndagslistan: Topp-4 podcasts

Veckans måndagslista gör inga anspråk på att vara Facit, det är snarare en inbjudan för tips. När vi drog igång »Obiter Dictum«, vår podcast om kultur, fick jag frågor om vilka andra podcasts jag lyssnar på. bug tyckte det var läge för en lista och visst är det så, men problemet är att podträsket är synnerligen svårnavigerat.

Det finns såklart ett gäng radioprogram som är obligatoriska som podprenumerationer (»This American Life«, »Quirks & Quarks«, flera av programmen från Sveriges Radio etc.) men att försöka hitta vettiga frifräsarpodcasts är svårt.

Podcastformatet kan i sin bästa stunder vara ett lysande personligt och roligt uttryck, men timmarna av skit man måste tröska igenom innan man hittar guldkornen är krävande.

Det här är mina favoriter. Gör världen en tjänst och tipsa om dina i kommentarsfältet.

4. »Math For Primates« (blogg iTunes)

Jag hade etta i matte A på gymnasiet och läste aldrig mer. Om jag haft Tom Henderson eller Nick Horton som lärare hade det aldrig hänt. De två gör en podcast om matematiska fenomen och kuriosa. Av primater, för primater. Jag förstår inte mycket av det praktiska de pratar om, men så rolig och sympatisk den är spelar det ingen roll.

3. »Double-X Gabfest« (blogg iTunes)

Om ordet »smart« är synonymt med något så är det diskussionerna mellan Emily Bazelon, Hanna Rosin och Meghan O’Rourke. I »Double-X Gabfest« tar de sig an aktuella ämnen inom nyheter, politik och whatnot med alltid intressanta infallsvinklar. Jag upptäckte den genom Slates andra bra diskussionspod, »Slate’s Political Gabfest« som var lysande under den amerikanska valrörelsen 2008 men som tyvärr tappat fart rejält sedan dess. Jag räknar dock med uppsving i höst när det är val igen så följ den med.

2. »The Moth Podcast« (sajt iTunes)

Jag har dragit historier från »The Moth« tidigare, men den tåls att nämnas igen. »The Moth« håller »story telling evenings« där personer, allt ifrån kända författare till ex-missbrukare från gatan, berättar historier. Kravet är att de ska vara sanna och att inget manus används. Hur fantastiska berättelser som dyker upp i podcasten går inte att sammanfatta i en måndagslista, det måste upplevas.

1. »Tank Riot« (blogg iTunes)

Från hjärtat av tropiska Madison, Wisconsin, pratar Viktor, Sputnik och Tor om popkultur, nyheter, konspirationer och hemmabrygd ale. Jag misstänker att »Tank Riot« är en podcast som man antingen älskar eller hatar, för geeknivån är enorm och exakt hur djupt ner i träsket av skräpkultur den går är omätbart. Varje avsnitt har ett huvudtema, ofta en person eller ett fenomen, men sticker iväg på mängder av stickspår utifrån det. Väldigt underhållande. Den enda nackdelen är kanske deras musiktips som inte alltid är på topp. Det senaste avsnittet handlar just om musik, så skippa det och gå på det näst senaste (avsnitt 92, »Conspiracies, Part 7«).

 • http://maskinskrift.wordpress.com PN

  Tack för tipsen, ska kollas upp. Några andra tips:

  A Life Well Wasted – en podcast “about videogames and the people who love them”. En intressant, välgjord och ganska “icke-nördig” (på ett bra sätt) podcast om dator- och tevespel och, framför allt, människorna som spelar och gör dem. Nya avsnitt kommer relativt sällan.

  Guardians “The Business Podcast”. Varför ska man lyssna på denna? För att brittiska journalister kan vara så sjukt bra. Till och med ett ämne som ekonomi kan bli intressant när det avhandlas med bildning, mycket sarkasm och skön dialekt. Ibland väl mycket fokus på de britiska öarna. Ibland intressanta gäster.

  Länkar googlas lämpligen. Osäker på hur man hyperlänkar i kommentarsfältet.

 • http://www.monotoni.se Billy R

  PN: Tackar för det! Här är länkar: A Life Well Wasted The Business Podcast .

  A Life Well Wasted lämnade jag ute eftersom den kommer så sällan, men den är verkligen top notch. Sanslöst bra. The Business ska jag absolut kolla upp! På samma tema har NPR en podcast som heter Planet Money som är en ekonomipodcast som är sjukt underhållande (detta borde vara en motsägelse). Smart, pedagogiskt och skickligt. Jag tog inte med den i listningen eftersom det är en radiostation som gör den.

 • http://www.behe.se Johan Lind

  Min absoluta favorit är WNYC Radiolab, en populärvetenskapspodcast (*nu* är det ett ord, ok?) om allt från stora frågor om universum till hur den stora arga moben fungerar. Favoritavsnitt är det om War of the Worlds som går till botten med varför folk blivit lurade av berättelsen så många gånger och beskriver hur detta ledde till att radiohuset brann ned i Ecuador 1949.

  Även om du inte börjar prenumerera på podcasten så lyssna på det här avsnittet.

 • http://www.monotoni.se Billy R

  Johan: Vilken pitch! Den där åker rakt in i prenumerationslistan! Tackar för det!

 • http://intevaratrott.posterous.com/ Erik

  Kul med tips! Här kommer några från mig:

  Mark Kermode and Simon Mayo’s Film Reviews. Underhållande och skönt brittiskt.

  Best Show Gems with Tom Scharpling. Martin Degrell plockar humoristiska godbitar från The Best Show on WFMU (som också finns som podcast). Absurt och galet kul om du frågar mig.

  Avant-Garde All The Time. Kenneth Goldsmith från Ubuweb gräver i det digitala arkivet och sätter då & då ihop avsnitt utifrån ett tema. Senast var det fluxus. Allt är kanske inte häpnadsväckande men Kenneth är mysig att lyssna på och det finns alltid några fina godbitar att bära med sig och kolla upp ytterligare.

  Pop i sju. Min egen. Någon slags känsla ligger till grund för varje avsnitt. Det bottnar också i Lennart Persson-känslan: “De här låtarna är så jäkla bra. Fler måste få höra dessa låtar.”

 • http://alicebobandmallory.com/ Jonas

  Jag vill passa på att tipsa om Ira Glass on Storytelling, han får det att låta så enkelt… http://alicebobandmallory.com/articles/2010/02/03/ira-glass-on-storytelling

 • bug

  Ah, tackar, tackar, det uppskattas verkligen, saknar just lite mer sökande podcasts (ja, förutom OD då)

  När det gäller historieberättande så kan ju birollkungen Stephen Tobolowskys ‘The Tobolowsky Files’ rekommenderas. Jag gillar också att lyssna på noveller: ‘Escape Pod’ för SF och The New Yorkers skönlitterära podcast är två stadiga pelare där. För film så lyssnar jag mest på /Filmcast och IFCs, inte så obskyrt, men hög kvalitet. Vetenskap får jag mest via Natures podcast, men där känner jag att det borde finnas bättre, ska försöka några som nämnts här …

 • http://www.monotoni.se Billy R

  Erik: Tackar för det! Och bra tips om “Pop i sju”, ska jag lyssna på!

  Jonas: Blandningen av avund, hat, enorm ödmjukhet och beundran man känner för skillade människor……

  bug:: Tobolowsky Files och Escape Pod går rakt i prenumerationsboxen.

  Mycket givande kommentarsfält detta. Keep’em coming!

 • Pingback: Misc, vecka 23 | Beneath a Steel Sky()

 • http://20digit.com/ Zop

  Nu är jag sent ute, men You Look Nice Today (http://youlooknicetoday.com) är underhållande. Spana in den.

 • Pingback: Noterat 2010-06-13()