Hackspettar i etern: I skuggan av Duga-3

Jag tänkte att det är lika bra att vi avrundar kalla kriget-veckan med en riktig best: Duga-3-antennen. För det finns radarstationer, och så finns det radarstationer.

1976 började ett irriterande, hackande ljud dyka upp i etern över hela världen. Det kunde komma in och störa konversationer för radioamatörer, det störde NASAs kontakt med rymdfärjor, det var en så kraftig sändare att oljudet till och med kunde höras i vanliga telefonkonversationer då och då.

Signalen spårades till någonstans i Ukraina i dåvarande Sovjetunionen och döptes till »The Russian Woodpecker« efter det smattrande oväsendet den lämnade efter sig bland radiovågorna.

I »The Miami Herald« 1982 skrev journalisten Dave Finley ett reportage om vad det skulle kunna tänkas vara:

“It is, experts agree, a Soviet over-the-horizon radar system. […] The Soviets, however, have ignored internationally~accepted rules about what frequencies can be used by whom, and simply transmitted their ultra-high-powered radar signals on any frequency where conditions are good at the particular time. Their signal also is unusually ‘wide,’ blocking out a large number of other stations.”

Men vad gör man när ett mäktigt sovjetiskt monster kommer in och sabbar ens intresse? Man slår tillbaka förstås. Wayne Green, redaktör för amatörradiotidningen »73« uppmanade i en ledarkrönika:

“If you want to screw up a radar signal, all you have to do is send a return signal on its frequency which blocks out the echos. The screen somewhere in Russia blanks out and the operators utter some Russian oaths and change the frequency to get rid of the interference.”

Några kortvågsentusiaster i Texas samlade sig kring det här och döpte sig till »The Russian Woodpecker Hunting Club«. Genom att på exakt rätt frekvens sända små toner med exakt rätt intervall vann några entusiaster många små slag i kriget mot en stor, mäktig radaranläggning bakom järnridån.

För när muren föll visade sig experternas tolkning av ljudet stämma. Ryssarna hade byggt en enooorm radar de kallade Duga-3 i utkanten av Tjernobyl. Dess uppgift var att spåra när amerikanska missiler med kärnvapen lyfte. Så viktig var anläggningen att man sket i att oväsendet från den störde ut propagandan som partiet sände till provinserna genom Radio Moscow.

Tre saker slår mig.

För det första: Fan vad drygt att bo i husen på bilden ovan. De som oroar sig över att bo under kraftledningar ain’t got shit på dem som bodde där.

För det andra: Vad märklig världen var då. Från 1976 när hackspetten började störa radiovågorna fram till Sovjetunionens fall så var teorin om att det var en over-the-horizon-radar bara just en teori. Idag kan du och jag bara gå in med Google Maps och kolla in den. Världen som vi känner den och världen som våra föräldrar eller farföräldrar känner den måste vara fundamentalt annorlunda bara på grund av att ha varit betraktad genom denna uppdelning under så många decennier.

För det tredje: Jag skulle göra vad som helst för att läsa en Flashback-tråd med teorier i samband med att hackspetten gick online runt 1976.