Svartklätt på Bäckahästen

Jag har ett tillägg till den förra postningen om Roy V. Peels rapport om vilka restauranger i Stockholm de olika underrättelsetjänsterna hängde på under andra världskriget. Med ett par frågor.

Bland annat varnade Peel sina landsmän för Bäckahästen, som enligt honom var ett välkänt »nazi hangout«. Intressant är att detta också var en viktig mötesplats för HBTQ-personer vid den här tiden:

“Under slutet av 1800-talet kunde Stockholms homosexuella träffas på uteställen som Berns salonger och Blanch-husets kaféer, men det var först under 1920-talet som nattklubbar och andra träffställen för homosexuella etablerades i Stockholm. Restaurang Bäckahästen på Hamngatan 2 mittemot Berzelii park var ett av de populäraste kopplingsställena under 1940- och 50-talet. Restaurangen gick i spansk stil med en aktiv hovmästarinna klädd i en spanskdräkt med mantilla (svart huvudbonad med florschal) som förmedlade kontakter, både pojkar och flickor, mellan bordsgästerna.”

Det är mycket lätt att se hur en välpressad, svart Gestapo-uniform matchar hovmästarinnans mantilla, men det känns ändå som att det finns något outrett som behöver nystas ut här.

Var nazisterna öppet homosexuella eftersom Peel kände till att de hängde där? Och hur fungerade deras sexualitet i en ideologi som inte hade tolerans som ett av sina mest framträdande drag? Om nazisterna inte var gay, vad tyckte de som frekventerade stället innan det tyska underrättelsekontoret i Stockholm (även känt som »Büro Wagner«) öppnade om att de hängde där?

Det känns som att vi har gläntat på en dörr som rymmer många spännande historier. Det känns som att P3 Kultur borde plocka upp stafettpinnen och reda ut det här. Om det är någon som vet mer, please do tell!

  • conny

    Men tänk såhär, Bäckahästen gav ju också underrättelsemännen en täckmantel att träffa andra män i sken av sexuell kontakt. Måste ju varit ypperligt för att sprida och få information. Eller?

  • http://www.monotoni.se Billy

    Ah, du tänker att det som såg ut att vara lite oskyldigt vänslande egentligen var informationsdrops och tisslande om hemligheter? Bra idé! I den tiden måste det ha varit en perfekt täckmantel.