Hur lång är en playlist?

Min förmiddag ljudlades med en mixtape från alltid briljanta Throw Me Away. Och den väcker en fråga som jag känner behöver redas ut: Hur lång kan en playlist vara för att fortfarande kunna betraktas som playlist?

Sedan Spotify gjorde entré cirkulerar spellistor på Twitter, Facebook et al av mer eller mindre fantastisk storlek. Ibland skriver någon »Lyssna på min fredagsplaylist!« och så klickar man på länken och upp kommer trehundra låtar med 16 timmars speltid. Är det verkligen »en playlist« eller är det något annat? Ska vi gå så långt som att kalla det ett träsk av musikgegga som man kan kliva ner och upp ur utan att bry sig?

I min värld är playlists handplockade, kärnfulla, utvalda. De klockar in på max en timme och blir i sin sammansättning till en egen enhet. Vill jag lyssna på musik under en hel dag plockar jag flera av dessa enheter och spelar efter varandra.

Jag fick nyligen en fråga om varför min Spotify-playlist med exosfärisk disco inte uppdaterats sedan jag skapade den, och här finns ytterligare en egenskap hos playlisten: Den uppdateras inte. Däremot kanske jag gör en ny med annan exosfärisk disco som inte var med på den förra.

Kristofer Anderson på Throw Me Away satte ihop den mix jag lyssnar på utifrån en idé. Den klockar in på nästan 36 minuter. Det är perfekt. I min värld.

Jag vet inte om det här är en kvarleva från att jag en gång i världen var blandbandsungdom. 2 x 45 minuter med två sidor som vardera hade en uttänkt låtordning. Men om så är fallet får det vara så. Jag tycker att det är i begränsningen och det omsorgsfulla ihopsättandet som en playlist hämtar sin själ. Om en playlist är över 16 timmar så är det inte längre en playlist utan bara ett navigerbart arkiv av låtar. Det är förvisso en avgränsad och utvald sfär, men ändå en så pass stor sfär att begreppet »playlist« känns lika relevant som att kalla »Lugna favoriter« för det.

Så, hur lång är en playlist?

EDIT: Tänkte att jag för formens skull bara ska lägga till: Om man gör spellistor för personligt bruk är det ju en annan femma. Jag har en som heter »Knaster« som är fem timmar ambient som jag brukar ha som ljudtapet under skrivpass. Men den delar jag inte ut eftersom den är bara just det, en ljudtapet. Det här inlägget handlar om spellistor som postas och delas ut.

Lyssna på Kristofers mix här: