Loopen under luppen

I somras när jag postade »Dueling Carls«- klippet så lovade jag att gå all in på loopen i ett antal postningar. Till sin natur passar loopen lite bättre som ljud än som text, så det blev ett reportage för »P3 Pop« istället. Inslaget börjar 01:12:26 in i gårdagens program som finns streamat här.

 • Radioproducenten

  Fett rep!

  Undrar om det går att gå från musikintresserad, totalt omusikalisk, till någon som kan knopa ihop låtar, bara genom att leka framför datorn (nu syftar jag på mig själv). Jag försökte för ett par år sen att lägga en TI-rap över en Studio-instrumental. Kunde liksom aldrig få ihop det. Hade du någon musikalisk skolning överhuvudtaget innan du började med Frederick Fleet och mr suitcase?

 • http://www.monotoni.se Billy

  Radioproducenten: Tack! .. Hmm. Svår fråga, men jag skulle nog säga att det går alldeles utmärkt. Jag hade ingen skolning alls (förutom två år trummor i kommunala musikskolan på mellanstadiet) och sätter man mig framför ett piano kan jag inte spela. Jag jobbade som så att jag gjorde en trumloop och satte mig med en synt eller nåt och klinkade och rattade och såg vad som hände. Hörde jag något jag gillade så spelade jag in det. Sen fortsatte jag så tills jag hade massor av ljudspår, och då började jag sovra i datorn.

  Passa in rap över instrumentaler är svårt (om man inte kör typ Ableton där det händer av sig självt) tycker jag också. Generellt tycker jag det är mycket svårare att jobba i dator från början. Jag har aldrig kunnat “programmera” fram en låt, utan behöver ha det där klinkmomentet. Då kan man hitta ett ackord som låter fint och memorera det, och sen sitta och testa sig fram till nästa ackord. Hittar man det så letar man ett tredje osv.

  Jag vet inte.. Är nog fel person att svara egentligen. Ett trick för alla som inte kan något om hur musik är uppbyggd (som jag använt hela tiden) är att hitta ett accapella-sångspår från någon gammal discolåt eller nåt (alternativt själv sjunga in en nonsenstext över en melodi som redan existerar) och lägga det över trummor man har programmerat själv. Sen bygger man upp en ny, egen låt runt det sångspåret. När man har låten klar så tar man bara bort det lånade sångspåret, skriver ny sångmelodi och voila så är det klart. Funkar varje gång. :)

 • Fredrik

  Verkar som SR har gjort en miss, det är första timmen x 2 som streamas. Finns det annan länk till ditt reportage?

 • Radioproducenten

  Tack för uttömmande svar. Jag skall våga, jag är inte rädd!