Mänsklighetens väktare och bevarare

Med den inte så anspråkslösa taglinen »Safeguarding Humanity« har The Lifeboat Foundation tagit på sig det stora ansvaret att vakta människan från sig själv och sin teknologi. Deras inställning är att gamla trial-and-error-metoder där forskare ser vad som händer, begränsar skadorna och lär sig från misslyckandet inte längre fungerar när teknologin är så avancerad som den är.

De menar att om den sortens experimenterande innebär att man skapar ett ever-expanding svart hål eller bygger självförökande nanokryp så går det inte att gå tillbaka och börja om. Då är det över.

Den som besöker deras sajt möts av den aktuella kampanjen…

…och det är lätt att tänka att det här är ett alternate reality game för en ny J.J. Abrams-serie eller kanske lanseringen av julens stora datorspel. Men det är det inte. The Lifeboat Foundation är på riktigt. Den bildades efter 9/11-attackerna när Eric Klien gav upp idén om att bygga »Oceania«, en flytande libertariansk utopistat ute havet, och istället kände att det som behövdes var en organisation som kunde säkra mänskligheten i en farlig värld.

Jag skrev om The Lifeboat Foundation kort i ett blogginlägg 2006 när jag råkade hamna på deras sajt, men då var det knapphändigt med information där. Nu finns desto mer spännande läsning.

Det är väldigt… pre-apokalyptiskt.

Bland deras pågående program märks förutom NanoShield också AIShield (»to protect against unfriendly artificial intelligence«) och InternetShield (»in the future an attack on the Internet could be used to alter the output that is produced by nanofactories worldwide leading to massive deaths«).

Och, det bästa: LifeShield Bunkers. »Developing fallback positions on Earth in case programs such as our BioShield and NanoShield fail globally or locally.«

Det känns lite som språket från de affischer man kan råka på nere i gamla bunkrar och förfallna kontor i »Fallout 3«. Och sånt är Beneath a Steel Sky givetvis helt positiv till.

 • Pingback: Tweets that mention Mänsklighetens väktare och bevarare | Beneath a Steel Sky -- Topsy.com()

 • http://svantana.com Svante

  Innan man kan ta dem helt på allvar måste de åtminstone lära sig stava till “mechanosynthesis”. Men det vi borde ha lärt oss från Harrisburg, 9/11 och subprime-krisen är att saker som “nästan inte kan hända” händer iallafall. Och att framtida teknik bär med sig risken att döda långt fler än någon atombomb nånsin kunnat.

 • http://maskinskrift.wordpress.com PN

  Idén med nanosköldar är inte alldeles ofarlig i sig själv. Bill Joys klassiska Wiredartikel Why the future doesn’t need us tar upp många sådana här tankar. Han skriver:

  In Engines of Creation, Eric Drexler proposed that we build an active nanotechnological shield – a form of immune system for the biosphere – to defend against dangerous replicators of all kinds that might escape from laboratories or otherwise be maliciously created. But the shield he proposed would itself be extremely dangerous – nothing could prevent it from developing autoimmune problems and attacking the biosphere itself.

  Kan verkligen rekommendera den artikeln om man inte har läst den.

 • http://www.monotoni.se Billy R

  Svante: Haha! missade felstavningen. Bra poäng!

  PN: Lovely länk! Tackar för den! Jag påminns också om en av Alastair Reynolds-böckerna.. hmm.. »Century Rain« tror jag det var. Där man skickade upp nanobots i luften för att ta hand om miljöförstöringar. Och sedan generation 2 för att ta hand om de första när de spårade ur. Och så generation 3 osv tills man råkade skicka ut en generation som inte slutade efter att ha tagit hand om nanobotsen utan gav på sig all levande materia.

 • http://www.astorbell.com Don Simon

  Eric kliens ‘Oceania’ tycks ha en del gemensamt med Patri Friedmans ‘Seasteading’ (http://en.wikipedia.org/wiki/Seasteading_Institute). Hörde precis om det här: http://freakonomicsradio.com/what-would-the-world-look-like-if-economists-were-in-charge.html (15 min in).

  Syftet här tycks visserligen vara mer att testa och utvärdera autonoma ekonomiska (libertarianska) system snarare än att överleva efter apokalypsen, men i alla fall…

 • Jimmy

  Kommenterar här för att det är överst. Jag sökte lite i ditt arkiv efter Tough Alliance och hittade ett inlägg om Syndicate och en snubbe som sa att en dag kanske vi har Blackwateragenter med eldkastare på gatorna. Tack för det. Det här är den bästa bloggen.