Städernas förutsägbara matematik

Det senaste avsnittet av »WNYC RadioLab« handlar om staden som enhet. I ett av inslagen är det två forskare som efter att ha studerat städer över hela USA och även övriga världen, kan berätta allt om en stad genom att studera hur snabbt personerna i den går på gatorna. Tar det 12,4 sekunder att gå en viss sträcka så vet de hur många bibliotek som finns där, vad snittlönen är, hur många högskolor som finns, vad medelåldern är och så vidare och så vidare.

Allt handlar om storlek.

De båda har funnit att det är storleken på en stad som styr hur fort invånarna går och alla de övriga variablerna. Om det bor x antal miljoner invånare så kommer den genomsnittliga hastigheten på gående vara ett visst värde. Alla andra saker som man tänker sig kan spela in, som om det är en vacker hamnstad vid en norsk fjord eller en cowboyromantiserande metropol i heartland America, har marginell påverkan i jämförelse med hur många människor som bor där.

Jag gillar tanken på att det går att koka ner städer till simpel matematik. Städer är så romantiserade, både av besökare som av de som bor där. Och det känns bra att det bortom allt prat om vackra Rom om våren, basarer i Istanbul och noggrannt regn som faller över Hongkongs skyline egentligen är så betydelselöst att vi är enkla varelser som följer förutsägbara mönster.

 • Henrik

  Men asså, jag åker en hel del till Paris i jobbet och de går fan långsammare än i Stockholm där.

 • Henrik

  Dessutom, Storparis är väl större än Storberlin?

 • http://www.monotoni.se Billy

  Henrik: haha, åhfan, då har vi olika uppfattning. mina erfarenheter av paris handlar väldigt mycket om att bli omkullsprungen av stressade fransmän medan jag här i stockholm oftare blir irriterad på folk som är för långsamma (de som stannar efter en rulltrappa eller de som står kvar och läser kontoutdraget vid bankomater möter mest av min rage).

  men: däremot har du helt rätt som påpekar bristerna i texten om Paris vs Berlin. Man ska inte blogga innan man ätit middag för sinnena är inte på topp och jag blandade två olika siffror. De rätta siffrorna gör hela det stycket ogiltigt så jag tog bort det.

 • http://alicebobandmallory.com/ Jonas

  Lite This American Life över det här avsnittet och det är inte illa. Däremot så har jag otroligt svårt att se hur de får ihop teorin. Varför gick folk fortare i Dublin än i New York utan att deras teori föll?

 • http://www.monotoni.se Billy

  Jonas: Ja, jag tänkte mycket på TALs avsnitt från shoppingcenter och det de gjorde som utspelade sig på natten. Grejen med Dublin och New York fick jag verkligen heller inte ihop. Men väljer att bortse från det då det är en fin teori. :)