Årsbästa 2010, del 5: Den statistiska albumlistan

Det har blivit dags för ännu en årsbästalista, den här gången av den mer avslöjande arten. Jag fick en gång höra av en läsare att den enda riktiga årsbästalistan är den som baseras på hur mycket man lyssnat på något. Det album som fått mest spelningar var i den personens värld lika med det bästa albumet. Jag håller inte med och som Patrik påpekar i en kommentar till inlägget om teori och metod för årsbästalistorna så behöver statistiken egentligen viktas mot när på året som skivan släpptes för att det ska bli rättvist. Och det finns fler problem: Ett album med 10 korta låtar registrerar i längden fler träffar än ett album med 10 långa låtar eftersom man hinner spela det kortare upprepade gånger.

Men här och nu struntar jag i allt det och följer den läsarens synpunkt helt och hållet. Var min konstruerade lista över 2010 års bästa album verkligen överensstämmande med vad jag faktiskt lyssnat på? Här är en topp tio som baserar sig helt på statistiken från antal spelningar.

1. The Radio Dept – »Clinging To a Scheme«

Plats på konstruerade listan: 1

Jag sa ju att det var ett förutsägbart men korrekt val.

2. Kylie Minogue – »Aphrodite«

Plats på konstruerade listan: ej med

Jag kom inte ens ihåg Kylie när jag tog ut min årsbästalista och det är väl symptomatiskt för musiken hon gör. »Aphrodite« är ett lysande discoalbum som inte innehåller en enda dålig låt och jag har spelat det ofta när jag arbetat, städat eller pysslat. Däremot är det inget jag tar med mig in i historien som musik som berörde. (Förutom bangern »Can’t Beat The Feeling« från 02:26 när bygget kommer och Kylie tar Tonen. Gah. Eller »Get Outta My Way«). (Albumet på Spotify)

3. Viktor Sjöberg – »Breakfast in America«

Plats på konstruerade listan: 5

Hyfsat överensstämmande mellan konstruktion och statistik. Jag har sagt egentligen allt som behöver sägas om den här pärlan. (Albumet på Spotify)

4. Zola Jesus – »Stridulum II«

Plats på konstruerade listan: 2

Återigen korrelation mellan inbillning och verklighet. Zola Jesus och gotvindarna som blåste i indiepopen var definitivt en av årets höjdpunkter. (Albumet på Spotify)

4. Arcade Fire – »The Suburbs«

Plats på konstruerade listan: ej med

Det här handlar egentligen inte så mycket om albumet i sig utan om låten »Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)« som jag spelat som vettvilling. Det är en av årets bästa i alla kategorier, med döda shoppinggallerior som reser sig bortom förorten med tonårstristess och emo så det bara sprutar. Om låten kan få mig att tro jag är 18 och bor i heartland USA så vågar jag knappt tänka på vilken relation jag haft med den om jag faktiskt var det. Albumet som helhet tycker jag är aningen för långt, stundtals lite segt och överskuggas helt av detta underverk.

6. The Drums – »Summertime EP«

Plats på konstruerade listan: ej med

Återigen handlar det mycket om en enskild låt som lyfter albumstatistiken. »Don’t Be A Jerk, Johnny« var med på min sommarplaylist och var med sin lekfulla The Cure-melankoli (tänk »Close To Me«) en perfekt hit under varma juli. (EPn på Spotify)

7. Boeoes Kaelstigen – »Tanum Teleport«

Plats på konstruerade listan: ej med

Det är ingen hemlighet att jag tycker deras postapokalyptiska, förfallna techno är bra. Jag satt länge och funderade på om de tagit en plats på den konstruerade listan men kom fram till att jag inte kan bestämma mig för det ännu. Albumet är fortfarande ungt och att deklarera det som klassiker känns för tidigt, även om jag uppskattar det. (Albumet på Spotify)

8. Drake – »Thank Me Later«

Plats på konstruerade listan: 4

Jag trodde jag lyssnat betydligt mer på Drake. Men samtidigt kan det vara ett argument för att det är ett bra album eftersom det gjorde mycket stort intryck. (Albumet på Spotify)

9. The Grand Opening – »In the Midst of Your Drama«

Plats på konstruerade listan: ej med

Hoppla! Det här var en förvånande plats i statistiken! Visst är The Grand Openings bräckliga och hjärtskärande americana väldigt bra, men jag trodde inte att albumet, släppt sent på hösten, skulle orka upp på den här listan. Men för all del, det är helt klart värt att nämna. »In the Midst of Your Drama« är E4:an i disig novemberskymning mitt i en skilsmässa. Hur sorgligt det än låter är det en resa man vill vara med på.

10. Booka Shade – »More!«

Plats på konstruerade listan: ej med

Booka Shade låter som Booka Shade och »More!« är ett återbesök i vintern 2005-06. Jag gillade hur technon lät då så det är inte konstigt att jag lyssnat mycket på »More!«. När man sätter ihop konstruerade listor tycker jag dock att man ska hänsyn till många variabler, och en av dem är att försöka nyktert inse vad som skiljer ett bra album som är här och nu från ett nostalgiskt lyssnande på ett sound som spelades i en tid som var rolig för en personligen. »More!« är skitbra om man accepterar att tiden stått stilla i Booka Shades studio, men det säger inte mycket om musikåret 2010. (Albumet på Spotify).

(Källa: last.fm)

Så: How did I do? Jag känner mig en smula avklädd, men tycker samtidigt att det är ett ganska logiskt utfall eftersom spelningar av enskilda låtar lyfter albumstatistiken. Att Kylie och Booka Shade inte orkar in på en konstruerad lista även fast de spelats mycket tycker jag också är förståeligt, av ovan nämnda anledningar.

 • http://griskindspatrik.wordpress.com Patrik

  Det var väl ändå rätt bra överensstämmelse, egentligen.

  Några frågor och synpunkter bara:

  Hur har du tagit fram statistiken? Last.fm? Jag har fått för mig att de inte är helt pålitliga när det gäller just album, men det kanske bara är en känsla.

  Är du säker på att ett kortare album ger fler albumspelningar? Det blir lite motsägelsefullt med tanke på vad du säger om The Drums och Arcade Fire. Jag tror alla låtar som spelas från ett album räknas det albumet tillgodo. Lika många åtar från ett album ger lika många albumträffar liksom. Möljigen ger det en fördel för långa album i den mån man bara lyssnar en gång i taget, ej repeat.

  Nåja, jag tror jag kommer att kopiera din idé, åtmistnone i huvet.

 • http://www.monotoni.se Billy

  Patrik: Ja, det är last.fm. Vet faktiskt inte om det är tillförlitligt. Men det är det enda som finns till hands för att sammanfatta spelningar från olika källor.

  Vad jag menade med korta album är… Om vi har två album med 10 låtar på vardera. Det ena är 30 minuter långt och det andra är 60 minuter. När jag är inne i ett stim och vill lyssna på dem hela tiden så kommer jag hinna spela det kortare albumet två gånger i timmen men det långa bara en gång = 20 träffar för det korta och 10 för det långa. Viktor Sjöbergs är exempelvis ganska kort, och när man då matar på med det upprepade gånger så hinner statistiken samla på sig.

  Visst är det så att alla låtar från ett album räknas det albumet till godo. Det är därför Drums och Arcade Fire orkar upp på listan trots att det egentligen bara är en låt vardera från dem som jag varit nere med.

 • http://griskindspatrik.wordpress.com Patrik

  Jag är osäker, men ska testa.

 • http://griskindspatrik.wordpress.com Patrik

  Last.fm visar hur många låtar från ett album som spelats, inte hur många gånger albumet spelats till slut. Spelas ett album med många korta låtar i en timme får det bättre resultat än ett med färre lite längre låtar, men det är alltså låtarnas längd som är viktig inte deras antal.

  Och det är ju precis vad du skriver!! Fan vad dum jag är.

 • Frans

  Trevlig idé. Också svårt dock med att radio dept läckte i januari februari eller när det nu var, och på så sätt hinner spelas så många fler gånger när statistiken tas fram. Men som sagt, roligare att läsa detta än de drivor av friserade listor som publiceras överallt.

 • http://www.monotoni.se Billy

  Patrik: Äh, jag hade uttryckt mig rätt klumpigt i inlägget. Har ändrat!

  Kollar man min albumstatistik så är det mest spelade totalt under alla år Max Richters “24 Postcards in Full Color”, men det beror ju mycket på just att det innehåller 24 spår där inget är längre än 2 minuter. Det är mycket lätt att lyssna igenom hela albumet, med andra ord, jämfört med ett Tangerine Dream-album på 24 låtar som skulle ta ett dygn att spela.

 • http://www.monotoni.se Billy

  Frans: Haha, det där var så sjukt. I typ april eller nåt frågade jag dem om jag kunde få förhandsex av albumet och de sa, “ehh det är läckt sen flera månader?” och jag hade inte en aning. snacka om att vara under isen. så just när det gäller radio dept så har jag inte fuskat. :)

 • http://griskindspatrik.wordpress.com Patrik

  Haha!

  DeadMau5 har exempelvis låtit sitt 4×4 =12 börja med en mix av albumet som en långa jävla låt. Inte bra ur stat-optimering.

 • http://alicebobandmallory.com/ Jonas

  Vad sägs om att testa hur mycket det påverkar att gå på total lyssningstid istället för antalet lyssningar?

 • http://www.monotoni.se Billy

  Jonas: Om jag var programmerare hade jag säkert kunnat ta statistiken från samtliga spelade låtar under året och antal spelningar av dem från last.fm, hämtat låtlängd och albumtillhörighet från typ gracenote och parsat ihop det till en sådan lista. But I amn’t. Och på grund av andra nämnda osäkerhetsfaktorer (releasedatum etc) så känns det dumt att lägga en dag på att räkna manuellt. :)

  Och, viktigt kanske det inte är? Jag tänkte mest att det var en intressant kontrast gentemot den konstruerade (och, som Frans säger, friserade) årsbästalistan.

 • http://iblandmixern.blogspot.com Filip

  Jag vet att det finns någon tilläggsfunktion på last.fm där man kan lista sina toppalbum efter total lyssningstid istället för antalet spelningar. När jag testade det vet jag att t ex LCD Soundsystem hamnade betydligt högre upp i chartsen. Fråga mig dock inte var jag hittade den här manicken.

 • http://isabellestahl.files.wordpress.com/ isabelle

  tanum teleport är ju hisnande bra! tack.

 • Krille

  Har du verkligen inte lyssnat på nån skiva i bil eller vanlig cd/dvd/spelare under året, ej nätverksconnectad mp3-spelare? I så fall lite svårt att ha koll på antal spelningar (enligt egen utsago). Kan inte exakt hur last.fm fungerar, är det kopplat till Spotify och egna mp3-spelare och dyl?

 • http://www.monotoni.se Billy R

  isabelle: hisnande var ordet. kul att du gillar!

  Krille: Jag äger varken bil, cd- eller dvd-spelare, så de bitarna faller bort. last.fm har jag haft kopplat till Spotify hemma och på kontoret när jag var anställd, samt såklart till vanliga musikprogram hemma och på kontoret. Plus att den registrerar det bärbara när jag kopplar dem till datorn. Så förutom sånt jag lyssnat på streamat via mp3-bloggar, soundcloud och liknande så ska listan stämma.

 • Pingback: Årslista # 1 – 10 album, mest « Griskindspatrik()