Ett mikrolån istället för julklapp

När P3 körde Musikhjälpen förra veckan var Petter en blåslampa på VDs i Sverige med sin #stepyourvdgameup-kampanj. Idag kör Psykologfabrikens VD John Airaksinen en variant fast med mikrolån till småskaliga entreprenörer.

På sajten Kiva kan vem som helst låna ut småsummor till olika affärsidkare och sedan få det tillbaka vartefter verksamheterna tuffar på. Det är ett enkelt och effektivt sätt att vara med på ett hörn av spännande projekt.

Nå, det finns massor av frågetecken man kan sätta förstås. Hur fräscht känns det att vi sitter i våra safe european homes och klickar in lite lån via våra MacBooks medan romtryffelkaffet bryggs i köket? Inte så.

Okej, i ett globalt ekonomiskt perspektiv kanske det är som att ta på sig deodorant när man redan är svettig. Men i det lilla, här och nu, så tror jag att det kan göra liten skillnad. Inte världsomvälvande skillnad, men liten.

Jag har tagit rygg på John och lånat ut 2000 kronor till tre olika projekt. Eftersom jag tror på att försöka hitta någon gemensam nämnare till de man lånar till valde jag tre små butiker som säljer pennor, papper och böcker. För jag gillar sådant.

Här kan vi börja ställa frågor igen… Blir det inte ännu värre om medelklassnubben i Stockholm sitter och väljer projekt baserat på att han själv gillar att köpa snygga anteckningsböcker? Fire away. Det går liksom inte att vinna i det här.

Hosta upp en hunka du med! Stöd din lokala en bokhandlare. De tre projekt som BASS officiellt håller tummarna för hittar du här, här och här.

 • Jonas

  Jag bara måste få tummen ur och hoppa på detta för jag gillar verkligen grejen. Sedan är det bara att hålla tummarna att pengarna går till en sådan som Yvrose Jean Baptiste och inte till ett, vad det verkar, misslyckat projekt som http://www.npr.org/blogs/money/2010/11/30/131705055/the-tuesday-podcast-what-your-3-000-bought-in-haiti

 • http://www.monotoni.se Billy

  Jonas: Ja, eller hur! När jag hörde det reportaget så kände jag bara… naaaj! Men skillnaden med Kiva är ju att det är lån och inte välgörenhet.

 • http://www.psykologifabriken.se John Airaksinen

  Wow, coolt Billy!

  Visst är det nyttigt att reflektera över detta, men angående det du skriver om anteckningsböckerna: jag tycker att det är en av de fina grejerna med Kiva, att det blir konkret vad man faktiskt stöder. Och om du gillar fina anteckningsböcker & pennor är det väl bara bra att du dels kan stötta en liten business – och dels bidra till lite mer fina anteckningsböcker & pennor i världen :)

 • http://www.psykologifabriken.se John Airaksinen

  Och yep, det är en stor skillnad som jag också gillar – att det inte är välgörenhet. Välgörenhet behövs såklart också, men om fler människor inser att de vid sidan av de pengar de kan avvara för välgörenhet också kan göra nytta genom att en viss del av deras besparingar ligger hos Kiva istället för på banken under en tid tror jag vi tagit ett steg framåt.

 • http://www.monotoni.se Billy R

  John: visst är det så. Och grejen är: finns det något som är mer medelklassäckligt än att vara ängslig över att man är medelklassäcklig? :) .. Jag tycker det är jättekul att stödja projekt som jag själv gillar, absolut.

 • Pingback: Länkat & kommenterat 2010-12-21 — emretsson.net()