Housenostalgi med Hercules & Love Affair

Videon till Hercules and Love Affairs »My House« är ett lika välgjort tidsdokument som »Mad Men«. Den tar oss med tillbaka till vad jag i efterhand tycker är en av de märkligaste tiderna för hitlistemusik, när klubbuttrycken trängde sig in och tog plats bredvid Belinda Carlisle och andra »vanliga« popstjärnor.

Det var ett par år mellan 1988-91 cirka där band som Technotronic, Soul II Soul, Black Box och Snap! tog sig in i det allmänna medvetandet med vad som i efteråt framstår som ganska smala uttryck. Housen hade vuxit upp och förvisso blivit kommersiell men jag tycker ändå det känns lite anmärkningsvärt hur den rönte framgångar på ett sätt det idag känns omöjligt för klubbmusik i en nischgenre att få.

Lyssnar man exempelvis på Kevin Saunderson-projektet Inner Citys »Good Life« känns det inte direkt som en självklar hit för breda massorna.

Men i början av 90-talet kom å ena sidan eurodisco och å andra sidan grunge och sopade rent allt. Den förra ersattes av boybands och Cherion-studion medan den senare dog britpopdöden. Klubbmusiken tog ett par vändor med drum’n’bass, 2-step och electroclash men så populär som housen var i sin kommersiella form lyckades ingen med igen. Om man inte räknar den stora medelhavsmegaklubbtrancehousen som är vår tids eurodisco, förstås, men den känns förstås inte särskilt kul.

Hercules and Love Affairs »My House« gav mig i alla fall en anledning till att nostalgiskt gå tillbaka och plöja lite guldkorn från ungdomens MTV-tittande. En märklig tid, på många vis.

 • Greger Hancock

  Fantastisk! Och jävligt spot on! =)

 • http://griskindspatrik.wordpress.com Patrik

  Förutom att nu alltid är bäst håller jag nog den där perioden som min absoluta favorit. Härlig version av Hercules etc.

 • http://smiertspionem.blogspot.com smiert

  OT: var är min fredags-odpod?

 • http://www.monotoni.se Billy

  Patrik: Det var onekligen mycket spännande som hände då! Förutom kommershousevågen var det ju Madchester för full gas. Jag vet inte om jag vågar kalla den favoritperiod, men den är däruppe på listan, helt klart.

  smiert: Det är uppehåll just nu. Vårsäsongen kommer snart igång!

 • http://griskindspatrik.wordpress.com Patrik

  Var uppe på vinden idag och hittade gamla nummer av Slitz från 87-91. Så just nu är jag kanske inne i en period som favoriserar just de åren.

  Annars, får jag väl erkänna att jag inte har någon direkt favoritperiod, men det låter bättre att uttala sig klart. Kan ju alltid ta tillbaka.

 • http://www.monotoni.se Billy R

  Patrik: haha, ja men så är det ju. Se även: “Det här är världens bästa låt!”. När jag såg den där videon och plöjde lite gamla Black Box-dängor så kändes jag också att det var min favoritperiod.