Rätt ska vara rätt om »Nikita«

Alex och Nikita

Rätt ska vara rätt, så jag behöver krypa till korset för att historieböckerna ska bli korrekta. När vi i »Obiter Dictum« hade tv-seriepremiäravsnittet i höstas så gick jag ganska hårt åt den nya »Nikita«. Jag inledde genom att konstatera att…

…en »Nikita« med Maggie Q i huvudrollen har potential för jag tycker Maggie Q är ascool som martial arts-dojare, men sen börjar man få dåliga vibbar när hon redan i första scenen är på baddräktspoolparty hemma hos en maffiakille. För mig blir det bara… Jag orkar inte.

Det kändes unket. Exploitation-film har jag inget problem med eftersom omotiverade nakenscener (och stereotyper, och övervåld, och klyschig dialog) är en del av genrens essens, men när en ny Nikita hade premiär 2010 och piloten är fylld av oironiska underklädesscener så kändes det inte särskilt fräscht.

Ett halvår och tretton avsnitt senare är »Nikita« faktiskt en serie som jag inte bara följer men till och med ser fram emot nya avsnitt av. Missförstå mig inte: Den är full av plotholes, det är yxigt, det finns ingenting under ytan som går att dekoda. Det är inte »Fringe« eller »Rubicon«. Men det är jävligt underhållande.

Maggie Q och Lyndsy Fonseca har som Nikita och Alex växt till att bli den sortens kickass-duo som jag verkligen hejar på, som jag förvisso vet alltid kommer att klara sig men som jag ändå jublar över för varje välriktad spark de utdelar. Detta samtidigt som jag sedan länge slutat följa »Terriers«, »The Event« och andra serier som premiärade i höstas.

Nå, jag tänker inte sluta inlägget med en rekommendation om att se »Nikita« om du inte har gjort det tidigare. Men rätt ska vara rätt.

  • http://3ddd.tumblr.com nilo

    ..och precis där fick du mig att slutligen kolla upp Nikita.