På gränsen mellan smutsiga södern och rymden

Jag har ganska hög grundchans på att uppskatta bra hiphop, men jag har väldigt lite koll på det nya och behöver ha ett pålitligt filter i närheten för att kunna hitta det jag gillar.

När min kollega Jenny Seth (med örnkoll på området) föreslog att jag skulle lyssna på Huntsville-duon G-Sides album »The One… Cohesive« och gjorde det med nyckelorden »atmosfäriskt« och »släpigt« så nappade jag direkt.

»Atmosfäriskt« och »släpigt« var korrekta beskrivningar. Och det finns många fler. Deras musik är producerad av tillika Huntsville-baserade Block Beataz som har gett hela stan ett sound. Det är ett släpigt, hypnotiskt sound som bygger på stråkar och ambienta harmonier, på syntar som låter som att de väldigt gärna vill gå fortare än 70bpm men som aldrig får det.

Så vad är det med Huntsville, Alabama, som gör att det låter så här?

Tills i dag visste jag inte.

Det enda jag visste om Huntsville var att det amerikanska rymdprogrammet byggdes här, och att den gamla nazisten Wernher von Braun som var chef för utvecklingen av V-2-raketen var verksam här efter kriget när han istället utvecklade Apollo.

Det händer att pusselbitar faller på plats. De gjorde det i det här fallet.

När Mats Nileskär åkte dit för ett timmeslångt reportage om stadens rapscen inleddes det med ett citat från en av G-Side-killarna:

»Space science and hiphop absolutely go together in Huntsville. It’s actually what Huntsville hiphop is. Everyday we ride down the Interstate, and we look at the big Saturn 5 rocket. That’s the space. It’s about Huntsville, it’s about a movement, it’s a sound, it’s a whole village of people trying to get across our struggle.«

Nu tryckte visserligen G-Side på helt rätt knappar hos mig även innan, men med den här vetskapen kommer de ha en odödlig plats hos mig. Av helt fel anledningar, tycker säkert hiphop-konnässörerna, but please let me have this. Atmosfäriska beats, släpigt flow och ohälsosamt nära relation till rymden? I’m in.

G-Side – »Pictures (feat G Mane)«

 • http://annikaflynner.blogg.se Nicholas

  Nice! Missa inte G-Side-veckan på Annika Flynner, jag och DJ Giraffo gick igenom hela deras diskokrafi nu i februari!

 • http://www.monotoni.se Billy R

  Nicholas: Aha! Perfekt! Den ska jag läsa och lyssna mig igenom.

 • Rosie

  G- Side släpper nytt album idag den 11.11.11. 
  Check it out  —->  http://g-side.bandcamp.com/album/island-2