Ekonomichef, kemist, drug kingpin och analfabet

TV-serier som »The Wire« matar oss med en bild av små drogimperier som drivs bakom slitna dörrar av personer från socialt utsatta områden. Ibland saknar de läskunnighet, oftast har de ingen skolning. De är street smart, och klarar därför av en avancerad affärsoperation.

Stämmer det här?

Under 80-talet var »Freeway« Ricky Ross en av de stora crackleverantörerna i South-Central Los Angeles. Han hustlade knark för två miljoner dollars om dagen och hade en sofistikerad operation uppe och snurrade. Att det var CIA som sålde kokainet till honom i första hand var extra krydda på myten när historien skulle skrivas.

I NPR:s lysande ekonomipodcast »Planet Money« intervjuar de Freeway Ricky om »the economics of crack dealing«. Vad finns det för utgifter? Vilka måste man betala av för att hålla operationen snurrande? Hur stor är vapenbudgeten? Hur klarar man av att vara ekonomichef, kemist och drug kingpin på en och samma gång? Lyssna på den för en fascinerande liten inblick i spelet bakom gallerierna, vad som egentligen händer när Stringer Bell har räknat klart pengarna och lägger dem i kassaskåpet.

 • http://alicebobandmallory.com/ Jonas

  Ekonomichef, kemist, drug kingpin och analfabet!

 • http://www.monotoni.se Billy

  Det var en bättre rubik. Ändrar!

 • http://www.astorbell.com Don Simon

  Tack för tips, lägger på spellistan direkt.

  Håller på läser den här just nu, väldigt intressant och på exakt samma tema: http://www.bokus.com/bok/9780141030913/gang-leader-for-a-day/

 • http://www.monotoni.se Billy R

  Don Simon: Fasen, den ser intressant ut! Sociologist gone rogue, liksom. Sånt gillar man ju.

 • http://www.astorbell.com Don Simon

  Man gör ju det. Den är lika osannolik som den är underhållande och lärorik. Rekommenderas.