Tjernobyl 25 år senare – den förutsägbara postningen

Jag tänkte inte skriva någonting angående 25-årsdagen av haveriet i Tjernobyl.

Dels för att vi ju vet att det finns betydligt värre platser att besöka.

Dels för att det är ett ganska uttjatat tema här på bloggen, särskilt som jag ganska nyligen nämnde den lysande dokumentären »The Battle of Chernobyl« apropå Fukushima-incidenten (dokumentären finns på YouTube. Och andra ställen.

Förutsägbarhet är för en bloggare lika skadligt som en kluven atom. Motiven från Tjernobyl och Pripjat med radiobilarna, pariserhjulet och den tomma swimmingpoolen har sedan länge blivit ett slags postapokalypsens Niagara-fall, motiv som fotograferats och reproducerats i all oändlighet men ser likadana ut överallt.

Men med detta sagt tänkte jag ändå slänga ut några länktips, för det har ju onekligen sipprat upp rätt mycket roligt de senaste dagarna.

Som exempelvis snygga vintagefoton från tiden det begav sig. Ljudkonstnären Peter Cusack har gjort field recordings i Tjernobyl. Alex Cheban har fotat gatukonst och graffiti som smugit sig in i den förbjudna zonen. Sveriges Radio har en temasida om katastrofen där man kan lyssna på de första nyhetssändningarna i kronologisk ordning och höra historien spelas upp, från när kärnkraftsverket i Forsmark först upptäckte strålningen men ingen visste vad som hänt på grund av järnridån (återigen en påminnelse om hur annorlunda världen var, som i fallet med Duga 3-antennen)

Och, slutligen, en länk till naturdokumentären »Radioaktiva vargar«, som Tommie Jönsson gjorde den bästa beskrivningen av på Facebook:

»Måstetittning för alla oss som gillar: postapokalyptiska miljöer, vargvalpar, fullvuxna vargar, havsörnar, svarta storkar, visenter, sovjetiska terrängbilar, tyska rovdjursforskare med blåsrör, vitryska rovdjursexperter som kan yla med vargar, tysta mustaschprydda/kamouflageklädda sidekicks, våtmarker, flodbåtsvrak.«

Ta det lugnt därute i the wastelands.

  • PN

    Lite off-topic (men apropå hemska platser att besöka): har du sett den här bildserien från sibiriska “spökstäder”? Rekommenderas! Man får till exempel lära sig att “the ecology around Norilsk is so atrocious that trees can spontaneously ignite from industrial chemicals in the ground – and so only burned sticks are left”.

    • http://www.monotoni.se Billy R

      ohhh! den meningen. Den. Meningen! Hade jag känt till den hade den gått in högt på listan. De har tagit väl hand om sitt land, ryssarna. :) Tack för tipset!