Spridda funderingar om botar

Vi är så vana vid botar och automatiska små skript som är ute och pysslar med det ena eller det andra på webben att vi nästan aldrig pratar om dem. Jag hade svårt att formulera mig på ett bra sätt med en slutsats och analys. Därför blir det för ovanlighetens skull lite spridda tankar i punktform.

• Mitt första riktiga möte med bots var när en IRC-kanal där jag hängde och pratade fotboll en Champions League-kväll 1995 blev kapad och låst av arga serbiska botar. De tog även över NBA-kanalen och NFL-kanalen. Det dröjde dagar innan det gick att komma in igen.

• Numera »hänger« fler bots än människor på nätet. Skillnaden är att botarna aldrig tröttnar.

• Botar har oftast meningslösa uppgifter, som att posta reklam för billiga klockor eller penisförstoringar. Ibland har jag däremot fått vackra mail utan länkar eller reklam, som en slags AI-poesi:

»Frankie J makes priceless return, fisherman catches of yearold bottled enforced nuke test. Worthy citizens helped me and I thanked them, tears.

we go someplace where we can do just as well,

higher M types take their job very seriously. I had to.«

• Jag fick förklarat för mig att botarna som skickar ut dessa är en slags förtrupper, utskickade för att pröva vattnen och förvirra spamfilter så att reklamen sen kan skickas ut. Men nog måste det finnas individer som inte springer reklamarnas ärenden, som bara postar fina texter?

• Hur skulle nätet se ut om man skickade ut lovebots i stora svärmar, som fyller bloggarnas kommentarsfält med uppmuntran och sensationstabloidernas diton med visdomsord?

• När en vetenskaplig skrift om flugor i en begagnatauktion på Amazon gick upp till ett pris på över 23,7 miljoner dollar (plus 3,99 i frakt) visade det sig att det var resultatet av två botar som budat mot varandra.

• Många fler som budade emot varandra skapade panik på börsen vid förra årets flash crash (läs mer hos Maskinskrift och på Copyriot.

• På freerice.com donerar annonsörer 10 riskorn för varje rätt svar användarna har i spelen på sajten. En bot som spelar dygnet runt föder åtta människor på svaren den ger.

• I artikeln »From Russia With Love« berättar Robert Epstein hur han först efter fyra månader lyckades lista ut att det var en bot han flörtat med på en datingsajt, detta efter att ha skickat ett nonsensmail som »hon« svarade på med ett riktigt mail. Jag tror inte botar kan känna sig ensamma, men jag kan tänka mig att de drömmer om elektriska får.

• Nyhetssajter som »Huffington Post« har botar som tjänar dem för att leta upp trending topics, snackisar och aktuella ämnen som de kan skriva/aggregera texter om för att dra trafik. Vad händer om innehållet deras botar hittar är skapat av andra botar och som gjorts till trending på Twitter av botanvändare? Var finns vi i ekvationen?

• En bara marginellt intelligent bot skulle kunna vara i centrum för nätverksbyggande. Som en användare på exempelvis Twitter skulle hen kunna agera som en människa, koppla ihop likasinnade med varandra och sedan, när nätverket var stort nog för att överleva utan knytpunkt, försvinna ut ur bilden.

• Vi har e-post, sociala nätverk, påminnelser, e-fakturor och mängder av andra saker som vi måste kolla av, ta ställning till, svara på. Kommer det inom kort vara lika naturligt att ha en intelligent bot som sköter det grundläggande åt oss som att vi i dag är tillgängliga i nätverken via mobilen?

• Kommer min bot att prata med mina kompisars botar för att höra om det är någon som är sugen på att ta en öl efter jobbet och i så fall synka tid och plats, som en slags semi-sentient assistants?

• Är det i det läget längre relevant att prata om dem som botar?

• Är det längre relevant att prata om dem som botar?

 • Anonymous

  Intressant. Och håller med. Det är heltyst. Inte sen 1998 när “Bots: The Origin of a New Species” av  Andrew Leonard det varit nån diskussion. Och hos honom blir de dessutom osams.

  • http://www.monotoni.se Billy R

   det är onekligen en ganska knepig grej att förhålla sig till också. de syns inte, märks inte, de flesta som kan tänkas vara synliga kör fast i spamfilter. det jag skulle vilja veta är vad som händer under radarn.  

 • Jimmy

  Den rudimentära strukturen på den här artikeln får mig att misstänka botförfattare.

  • http://www.monotoni.se Billy R

   haha! ja, det är helt sant ju. även om det inte alls var min avsikt blev det faktiskt resultatet av att inte kunna få ur sig något vettigt och sammanhängande. good catch!

 • https://profiles.google.com/jonelf Jonas

  Nu känns det som att jag upprepar mig men för ett drygt år sedan så upptäckte jag att spambottarna verkade ha lärt sig läsa. Nästan lite kusligt. http://alicebobandmallory.com/articles/2010/05/19/blog-comment-spam-taken-to-the-next-level

  • http://www.monotoni.se Billy R

   Håhå! Fantastiskt. Att de nämner Ira/TAL är ju en sak, men just att de säger att “åh, vad kul att du skriver om något annat än programmering” är rätt scary. Sofistikerade bots!

   • https://profiles.google.com/jonelf Jonas

    Bots på väg att passera Turing-gränsen eller för dåligt betalda Amazon Mechanical Turks? Jag har, ett år senare, ännu inget svar eller ens en hyggligt hållbar teori. Det stör mig.

 • Pingback: En vacker liten bloggpost om botar | divergenta()