Den kompletta historien om skyddsrumsskylten

Fallout Shelter

Ett av de mest udda ämnen som förekommit på bloggen (och som jag aldrig hade kunnat förutspå att jag skulle skriva om när jag startade upp) är kombinationen av radioaktivitet och skyltar.

Vi har haft roligt åt den nya skylten som tog fem år att rita och pratat om hur i hela friden vi säger till framtidsmänniskorna att det är tillträde förbjudet i våra bergrum.

Men det spelar ingen roll hur nördigt och nischat ämnet är för det här är egentligen ett race jag aldrig kan vinna.

Sajten CONELRAD samlar memorabilia och dokumentation från kalla kriget, när folk satt med fingret på knappen och bara väntade på att det skulle smälla.

2003 började de fundera på varifrån de svartgula skyltarna som i USA visar vägen till befolkningsskyddsrum egentligen kom. Skyltarna kan fortfarande ses i amerikanska städer, även om skyddsrummen sedan länge är tagna ur bruk.

De ställde frågor, skrev brev och rotade runt i arkiv. Nyligen publicerade de resultatet av sitt arbete.

I den omöjligt långa artikeln An Indelible Cold War Symbol: The Complete History of the Fallout Shelter Sign har de inte bara kartlagt hela bakgrunden till varför den sitter på husväggarna här och där, men också lyckats spåra upp gubben som formgav själva skylten en gång i tiden för att få reda på allt om processen, syftet och bildspråket.

Stämningen av en tidsålder fångad i en skylt. Det är mastig läsning, men ett beundransvärt arbete.

Alla bloggar borde vara supernischade och vända på varenda sten i sitt lilla ämne.