15 år med Stardusts »Music Sounds Better With You« – hör dokumentären

Stardust

1998 skulle den färske houseproducenten Alan Braxe spela live på en klubb i Paris. Han behövde fler låtar att spela, så han ringde sin kompis Benjamin Diamond som kom över till studion med ett gäng gamla vinyler. På en av dem låg Chaka Khans »Fate« som de samplade introt ifrån och började bygga en låt.

Thomas Bangalter som precis breakat med Daft Punk kom förbi studion en dag för att höra vad de höll på med. Han gillade samplingen och började hjälpa till med produktionen. Det första han gjorde var att skära bort Diamonds fyra hela verser och refränger för att bara behålla några textrader.

»In fact, that’s what you do in electronic music: Finding the hook. Thomas was really aware of that. Me, for example, I was really more into songwriting, writing a verse and then a chorus. He said ‘no, it’ll be more interesting to work with the vocals like an instrument or a sample’.« – Benjamin Diamond

Ett halvår senare låg Diamond på en strand i Italien, på semester med sin flickvän. Ett grabbgäng i närheten hade en bandare och från den började plötsligt »Music Sounds Better With You«. Det var då Diamond förstod att låten som tog sin början i den där lilla Chaka-samplingen växt till en världshit.

I våras insåg jag att det är 15 år sedan »Music Sounds Better With You« dundrade in och knockade såväl klubbskallar som popkids. Jag googlade lite och upptäckte att alla tre upphovsmännen också är aktuella med nytt material 2013. Och låten lever ju fortfarande på dansgolv, vilket är rätt unikt i en genre där allt bara är aktuellt ett par månader.

Banan var plogad. Allt stämde.

Jag var tvungen att göra något för radio om »Music Sounds Better With You«. Jag pratade med Musikguiden i P3:s producent Märta Myrstener och hintade om att det kanske kommer ett litet reportage om den låten. Men ganska snart stod det klart att jag behövde en hel timme på mig för att ringa in den, gå till botten med hur den blev till och vilken tid den formades av.

Här kan du ladda ner resultatet och få dagens dos av filterhousehistoria:

»Den perfekta loopen« – dokumentär om Stardusts »Music Sounds Better With You«

(En rolig grej med att göra den var att återupptäcka gamla BASS-favoriter som Diamonds »Let’s Get High (Alan Braxe remix)« och Defenders »Bliss«.)

Och, jag tar gärna input: Vad tycker du nästa radioprojekt om popmusik ska handla om?

  • Micke

    Det jag i brist på bättre ord kallar house-pianot kanske?

    Ingen aning vilken infallsvinkel det ska vara på reportaget däremot.

    • http://www.monotoni.se Billy R

      Det är en mycket bra idé! Skulle ge en anledning att spela Electronics “Getting Away With It”, dessutom. Vilken vinst! Tackar för input!